Puheenjohtajan vuodet 2008 – 2010
Vuosikymmenen loppu ESATKYn historiassa kuljettiin siis minun johdossani.
Väisäsen Markon kausi oli päättymässä vuoteen 2007 ja päätös, että lähden Markon seuraajaksi, tehtiin ESATKY-ITKY sählyottelun jälkipeleissä LOASin saunatiloissa marraskuussa 2007. Syyskokous joulukuussa vahvisti ja päätti asian. Eipä silti, näin jälkeenpäin muisteltuna sekä aika että tehtävä oli mieluinen.
Oli kunnia jatkaa vanhana Komartek:laisena vanhojen kollegoiden sarjaa 1990 luvulla puheenjohtajina toimineiden Timo Tommilan ja Ari Alkilan jalanjäljissä, kuitenkin omilla kengillä ja omin askelin. Yhdistyksen toiminta oli toki tullut tutuksi vuosien mittaan ja aktiivijäseneksi voin itseni laskea tuolta -90 luvun puolivälistä alkaen. Tissarin Anitan puheenjohtajakaudella olin mukana johtokunnan toiminnassa vuosina 1998-1999, eli ei toiminta johtokunnassa ja puheenhohtajana ihan ns. ”puun takaa” tullut.
Puheenjohtajana toimin Tietotekniikan liiton (TTL) liittokokouksissa yhdistyksen edustajana ja voisi sanoa että näinä vuosina sain hyvän käsityksen TTL:n, eri jäsenyhdistysten sekä ammattikerhojen toiminnasta, samoin aika antoi oppia yhdistystoiminnasta eri muodoissaan hyväksi evääksi mahdollisiin tuleviin tehtäviin.
Koulutustapahtumia heräteltiin henkiin ja siihen saatiin hyvää apua TTL:n suunnasta. Yhdessä TTL:n kanssa Esatky tarjosi jäsenilleen pienimuotoista koulutusta ja tietoiskuja. Tilaisuuksissa kuultiin mm. vuoden testaajaa, virtualisoinnin ja Windows7 käyttöjärjestelmän saloja, parhaita käytäntöjä ja ICT-ajan standardeja. Koulutustapahtumiin saatiin heräteltyä ”jonkin verran” jäseniä, enemmänkin olisi mahtunut. Käytäntö, että työnantaja järjestää riittävästi työajalla koulutuksia jo muutenkin kiireisessä ja tiukkaan aikataulutetussa IT-ammattilaisten arjessa, piti ja pitää varmasti edelleen paikkansa. Näin ollen omalla vapaa-ajalla tapahtuviin koulutustapahtumiin on tunnetusti ollut hieman haasteellista saada osanottajia. Mutta niille jäsenille, ketkä tilaisuuksiin osallistuvat, tilaisuuksien anti oli mielestäni arvokasta ja ehdottomasti hyödyllistä. Samoin näen, että koulutustoiminta tulee jossain muodossa olla edelleen yksi yhdistyksen tehtävistä ja kehittämisen arvoinen asia, missä nyt seuraajani puheenjohtajana on ottanut aktiivisen otteen.
Tarjottu vapaa-ajantoiminta jäsenistölle oli edellisvuosien tapaan innostavaa ja korkeatasoista, mistä tulee kiittää Marko Väisästä lukuisten eri urheilutapahtumien organisoinnista ja Markus Saukkosta vuosittaisten rajojemme ulkopuolelle tapahtuneiden onnistuneiden jäsenmatkojen järjestelystä unohtamatta pikkujoulutoimikuntaa ja vuodesta toiseen aina paikalle ehtivää Joulupukkia.
Urheilujaoksen toiminnasta uskallan jopa väittää, että tuo vuosia yhteen hitsautunut ESATKYn urheiluporukka viikoittaisilla lentopallo- ja sählyvuoroillaan sekä perinteisillä haasteotteluilla naapuriyhdistys ITKYä vastaan osaa antaa toisilleen sellaisen määrän energiaa, millä on reilusti positiivista vaikutusta päivittäiseen työssä jaksamiseen. Ja tällä jos millä on täytetty yksi tärkeä, ellei peräti kaikkein tärkein yhdistyksen toiminnan tehtävistä.
Tuon koulutuksen kehittämisen lisäksi pidän tärkeänä nuoremman ATK-sukupolven saamista yhdistyksen toiminnan piirin, esim. ATK-opiskelijajäsenillä, ja jopa tavoitteeksi saada johtokuntaan yksi opiskelijapaikka. Paikkakunnallamme kasvaa Yliopiston ja Saimaan Ammattikorkeakoulun suojissa alan nuoria visionäärejä, joiden panos myös yhdistyksen kehittämiseen ja modernisoimiseen olisi tärkeää.
Toivotan uudelle puheenjohtajalle Jari Harjulle menestystä tehtävään ja tulemme koko johtokunnan osalta antamaan panoksemme yhdistyksen ja sen toiminnan edelleen kehittämiseen.
Kiitokset koko johtokunnalle näistä vuosista ja erityiskiitos Laakon Sinikalle yhtämittaisesta, kymmenen vuotta kestäneestä tehtävästä eri puheenjohtajien sihteerinä.