Arvoisa ESATKYn jäsen ja lukijamme,

ESATKYn 40v – juhlien ja muiden yhteensattumien takia ei Kunnon Viikonloppua järjestetty vuonna 2012.  Mutta nyt menemme uutta argentiinalaista paavi Fransiscusta katsomaan Vatikaanin aukiolle! Lisätietoja matkasuunnitelmista saa sihteeriltämme Saukkosen Markukselta ja muilta johtokunnan jäseniltä.

Kohteena on siis tällä kertaa Rooma, ja ajankohdaksi varmistunut 13. – 16.9.2013. Tähän mennessä on 18 osallistujaa ja vielä 7 paikkaa jäljellä. Ja viimeistään 15.4. mennessä ilmoittautukaa Markukselle. Yhteystiedot löytyvät esimerkiksi johtokunnan sivulta.

Ohjelmat menevät kk-vuokralle

Tietokoneohjelmistojen myynnissä on viimeisen parin vuoden aikana siirrytty perinteisistä sellofaani- ja pahvipaketeista sekä CD- ja DVD-levyistä onnistuneesti suoraan netistä ladattaviin ohjelmiin. Ohjelmistovalmistajat pyrkivät suoraan yhä enemmän tilausmalliin ja ohjelmien vuokraukseen. Monissa suosituissa peleissä, esimerkiksi World of Warcraft, täten on onnistuttu koukuttamaan pelaajat maksamaan jatkuvasti pelaamisesta. Tasainen ja erityisesti koko ajan pelistä tuleva jatkuva tulovirta houkuttelee ymmärrettävästi myös ohjelmistotaloja. Kolme suurta ovat vahvasti suuntaamassa vuokrausmalliin. Adobe on satsannut huomattavasti Creative Cloudiin ja Microsoft houkuttelee Officea ostavia Office 365 – pilvipalvelullaan. Ja Googlelle sama asia on myös ihan itsestäänselvyys vaikka moni vieläkin mieltää Googlen monet palvelut “ilmaisiksi”. Google takoo rahaa mainoksilla ja Google Apps for Business – konseptillaan. 

Esimerkiksi Microsoft houkuttelee nyt ostamaan uutta Microsoft Officea. Office 365 Home Premium maksaa satasen vuodessa tai kympin kuussa. Vastineeksi saa viisi lisenssiä ja aina uusimmat versiot ohjelmista käyttöön. Mutta tämä on siis kotikäyttöön tarkoitettu lisenssi. Ja sotkeakseen asiaa, Microsoft Office 2013 on vastaava tuote mutta täysin eri tavoin hinnoiteltu. Monesti aina käytössä uudet versiot ohjelmista käytössä on hyvä asia. 

Jatkuva vuokran maksaminen ohjelmasta ei kuitenkaan houkuttele kaikkia. Parhaimmillaan kerran ostettua ohjelmaa on voinut käyttää vuosikausia ja vanha versio on ainakin käyttäjän mielestä ollut  parempi kuin uusi versio. 

Saa nähdä lähteekö Apple peliin mukaan. Tähän mennessä Apple on pitäytynyt hieman toisessa, tosin erittäin kannattavassa, businessmallissaan. Mutta toivottavasti tulevaisuudessakin säilyy mahdollisuus ostaa ohjelma sen vuokraamisen sijaan, eikö vaan?

Sääntömääräinen kevätkokous 2013

Olen kysellyt sopivaa aihetta kevään sääntömääräiseen kokoukseen, Kertokaa allekirjoittaneelle mistä teemasta tai aiheesta haluatte kuulla esityksen niin pyritään järjestämään. Tai käytä Ota yhteyttä – lomaketta. Pääset samaan linkkiin klikkaamaalla Piazza di Spagnan kuvaa myös. Viime keväänä Google Apps for Business oli aiheena ja saimme erinomaisen kuvan pilvipalveluista Googlen tarjoamana. Olisiko se tällä kertaa Microsoft Office 365 – pilvipalvelu sitten?

Mitä muuta vuonna 2013 ?

ESATKY täytti lokakuussa 40 vuotta ja yksi selvästi näkyvä muutos tehtiin Etelä-Saimaan Tietojenkäsittely-yhdistyksen historiassa:

1972 – 2012

2012 –

Uusi logo on huomioitu myös valtakunnan tasolla joten siinä mielessä se oli onnistunut, tosin pienimuotoinen, projekti. Ja sattui hyvin 40-vuotisjuhlien teemaan uudistaa perinteinen tietokoneen kuvaruutu nykyaikaan.

Maaliskuun 2013 terveisin Jari , ESATKYn pj