Hyvä jäsenemme ja lukijamme!

His forbitten to feed the birds… onko siinä se millä Lappeenranta pääsi parhaiten tänä kesänä median osalta esille?

Kuten yllä olevasta esimerkistä näkyy niin monesti oikeat ja paljon tärkeämmät asiat jäävät monesti huomaamatta. Lappeenrannassakin on monia tärkeämpiä asioita saanut todella vähän tai ei juurikaan ansaitsemaansa huomiota. Esimerkiksi se, että elokuvateatteri on ollut tapetilla on sitten jo tärkeämpi asia kuin ko. kielikukkanen. Itse yritin selostaa vanhemmilleni heidän kotikoneella mitä tarkoittaa Windows-koneella oikeassa alakulmassa: “OneDrive on ajan tasalla”.

“YksiAjaa” kun ei samaa mitä Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen tai Valtteri Bottas tekevät eikä se tarkoita myöskään että tietokoneen kello käy ja kukkuu oikein. Mutta noista aloitimme keskustelun ja en usko vieläkään että Android-puhelimessa näkyvät lastenlasten kuvat ovat äidilleni selvää pässinlihaa miten ne pilven kautta synkronisoituvat eri päätelaitteiden välillä.

Myös monissa yrityksissä tartutaan lillukanvarsiin ja epäolennaisiin asioihin ja itse (liike)toiminnan parantaminen ja kehittäminen jää tekemättä. Sama on jo tapahtunut myös talkootoiminnassa ja yhdistystoiminnassa. Ihmiset kyllä peukuttavat Facebookissa kaikkea liikkuvaa mutta kun pitäisi oikeasti tehdä jotain niin silloin varsinaisia tekijöitä ei juuri ole. Samasta syystä myös monet IT-puolen järjestelmät ovat yrityksissä kivikautisella tasolla koska jokainen työntekijä kyllä kommentoi toimimattomuutta tai “kirjoitusvirheitä firman nettisivuilla tai omissa järjestelmissä” mutta itse toiminnan parantaminen ja järkevöimittäminen jää lapsipuolen asemaan. Itsekseen tässä maailmassa tapahtuu vielä vähemmän tulevaisuudessa ja kaikista palveluista maksetaan erikseen, entistä enemmän.

Mitä ESATKYn ja TIVIAn osalta on tapahtunut? Yhdistystoiminnassa sama trendi näkyy eli jäsenmäärä laskee ja uusia jäseniä ei liity tai osallistu toimintaan. Ja yhdistyksestä poistutaan eläköitymisen, työttömyyden ja kuoleman kautta. Nuo kolme kohtaa ovat paikallisyhdistyksen osalta ne yleisimmät asiat. Mitä Sinä voit tehdä asian eteen? Aktivoidu, osallistu, kerro ja tuo uusia ajatuksia TIVIAn toimintaan. Vähän sama kuin koulujen vanhempainneuvostot tai vanhempainillat. Osallistujamäärät vähentyvät kun “kaikilla on kiire” tai “häiritsevät omia harrastuksia” ja 4-6 kokousta tai tapahtumaa  ei mahdu kalenteriin. Sitten kuitenkin joka viikko on 2-3 kalenteriin merkittyä menoa ja yhdeltäkään Zumba tunnilta ei voi olla pois kun se on viimeiset kymmenen vuotta ollut samaan aikaan, samassa paikassa.

Karrikoidusti mieti myös omaa osallistumista ja aktivoitumista. Yhdistykset tarvitsevat tekijöitä, samoin suomalainen yhteiskunta ja siinä tietotekniikalla on tärkeä rooli. Osallistutaan ja neuvotaan IT-asioissa myös ja aktivoidaan tekemällä asioita – ei vain peukuttamalla.

Kerro ja ota yhteyttä – katsotaan miten voit osaltasi aktivoitua ja osallistua toimintaan!

terveisin Jari, ESATKYn pj